In een oogwenk bepalen we of we een ander mogen. In hetzelfde tijdsbestek schatten we in of iemand te vertrouwen is. Intuïtie blijkt echter vaak een slechte raadgever.

Door Sylvia Kuijsten

In Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is (2017, Promotheus) beschrijft hoog leraar Rechtspsychologie Harald Merckelbach (1959) hoe we onze onderbuikgevoelens maar beter kunnen wantrouwen. In zestien hoofdstukken laat hij zien hoe verraderlijk een sympathiek ogende boef is en hoe verstandig lijkende rechters, officieren van justitie en advocaten toch hopeloos de mist in kunnen gaan.

Merckelbach spreekt uit ervaring: hij trad vaak op als getuige­deskundige in strafzaken en kent het klappen van de zweep. Een boek dat uw morele kompas aanscherpt en laat zien dat rationeel denken niet altijd meevalt.

Advertentie