Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft het ministerie van Justitie & Veiligheid sinds in ieder geval 2012 de deurwaarderstarieven te laag vastgesteld. Momenteel bereidt de organisatie een proces voor tegen de Staat, zo meldt het FD.

‘Onjuist en onrechtmatig’ noemt KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk de te lage tarieven. De deurwaarders willen met terugwerkende kracht meer geld voor hun verrichte werkzaamheden eisen.

Het proces wordt aangespannen nadat ongeveer driehonderd gerechtsdeurwaarders hun onvrede uitten. Zij kregen ergens in de afgelopen weken formulieren toegestuurd om de KBvG en advocaat bestuursrecht Tijn Kortmann van het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe te machtigen om tegen de Staat te procederen.

‘Centenkwestie’

Er zijn ook tegengeluiden. Het FD meldt dat volgens verschillende anonieme KBvG-leden het dagvaarden van de Staat te ver gaat. Volgens hen gaat het om een centenkwestie per dagvaarding of beslaglegging. Van de Donk staat echter achter zijn plannen: ‘We werken onder de kostprijs.’

De stap naar een proces is opvallend, omdat deurwaarders worden geacht de Staat te vertegenwoordigen, maar volgens Van de Donk mag een deurwaarder ‘verlangen dat de overheid zelf ook correct en nauwkeurig de regelgeving naleeft’. Hij wil niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat.

Advertentie