Het aantal personen in voorlopige hechtenis is in de periode van 2012-2016 gedaald van 17.000 naar ongeveer 13.500. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Voorarrest: verdachten in de cel van de Algemene Rekenkamer.

Reden voor het onderzoek is de vermeende rol van Nederland als internationaal koploper bij toepassing van het voorarrest. Het aandeel voorlopig gehechten ten opzichte van het totaal aantal gevangenen in Nederlandse cellen zou veel groter zijn dan in de meeste andere Europese landen.

Volgens de Algemene Rekenkamer verschillen rechtssystemen echter zodanig van elkaar dat zo’n vergelijking niet kan worden gemaakt. Daarnaast hanteren Europese landen verschillende definities voor begrippen als ‘gedetineerde’ en registeren ze hun data op verschillende manieren.

Na bestudering van verschillende internationale onderzoeken komt de Algemene Rekenkamer tot de voorzichtige conclusie dat Nederland eigenlijk tot de middenmoot behoort.

Uit het rapport blijkt ook dat ex-verdachten die voor een korte periode vastzitten (1-3 dagen) steeds vaker een schadevergoeding van de rechter ontvangen.

Advertentie