Het Openbaar Ministerie krijgt meer mogelijkheden om foto- en filmmateriaal van gezochte verdachten te verspreiden. ‘Een schending van mensenrechten,’ zegt Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), tegen NOS. ‘Juist het OM moet daarvoor waken.’

Vanaf 1 december mogen foto- en filmmateriaal van gezochte verdachten worden verspreid als dit een nieuw misdrijf zou kunnen voorkomen. Daarbij gaat het volgens officier van justitie Ernst Pols niet over een ‘simpele’ winkeldiefstal, maar om bijvoorbeeld verdachten van terroristische misdrijven en liquidaties.

Soeteman heeft zijn bedenkingen bij de geplande verruiming. ‘Zeker als ik hoor dat men mensen aan de schandpaal wil gaan nagelen op het internet, dan maak ik mij daar ernstige zorgen over.’

Volgens Pols zal het in de praktijk zo’n vaart niet lopen, er moet per zaak een zorgvuldige afweging worden gemaakt voordat het middel wordt ingezet. ‘Maar als we echt sterke aanwijzingen hebben dat er iets vreselijks staat te gebeuren, dan mag de burger van ons verwachten dat we actie ondernemen.’

Advertentie