Op 7 oktober 2017 werd nummer 98 onthuld: de KLM-huisjes leidden in het verleden niet alleen tot verschillende rechtszaken. Er woonden ook verschillende juristen en advocaten in de huizen die ter inspiratie dienden voor de miniatuurgevels.

Door Sylvia Kuijsten

Zo was advocaat en procureurhouder mr. L.M.A. Tripels sinds 1947 eigenaar van Leidsegracht 10 in Amsterdam (KLM-huisje 9), het voormalige woonhuis van de zeventiende-eeuwse schilder Barend Graat. Ook huisje 93, gelegen aan het deftige Rapenburg in Leiden, behoorde toe aan een advocaat: in 1573 was de van oorsprong Amersfoortse Paulus Buys, vertrouweling van Willem van Oranje, de eigenaar.

Naast deze twee heren zijn er nog drie andere advocaten in Sterke verhalen voor bij de borrel – Alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes van Mark Zegeling (2017, MarkMedia & Art) te vinden. Los van deze feiten is het boek juridisch gezien niet echt relevant, maar wél een prachtige aanvulling op de salontafel in de wachtruimte van uw kantoor.

Advertentie