Voormalig legercommandant Slobodan Praljak heeft woensdagochtend tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zelfmoord gepleegd door gif in te nemen. 

De Kroaat Praljak (72) nam tijdens het hoger beroep een nog onbekend goedje uit een klein flesje tot zich nadat hij hoorde dat hij was veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Zijn daad was publiekelijk te zien via de live-stream van de zitting. Na zijn mededeling dat hij gif had gedronken, werd de zitting door de rechter stilgelegd en kwamen hulpdiensten ter plaatse. Hij werd onder politiebegeleiding met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De zitting ging in de middag door in een andere zaal. RTL Nieuws bevestigde om 16.20 uur dat Praljak is overleden. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe Praljak aan het gif is gekomen.

Oorlogsmisdaden

De oud-legercommandant stond samen met vier andere kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna terecht voor oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, deportatie van burgers en onmenselijke behandeling van gevangenen in de periode november 1991 tot april 1994. Hij werkte tot 1991 als filmregisseur, waarna hij zich aanmeldde bij het Kroatische leger en daar opklom tot commandant. Het proces tegen hem begon in het voorjaar van 2006.

Advertentie