Nederland zou er goed aan doen de kritische blik niet alleen naar buiten te richten, betoogt Joris Luyendijk. Het is tijd ons koloniale verleden en onze migratiegeschiedenis onder ogen te zien.

‘Deze week is het negenenzestig jaar geleden dat de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aannam. Een mijlpaal in de menselijke morele evolutie die het verdient groots gevierd te worden. Maar bij zulke onvermijdelijke feestelijkheden is het zinvol om goed te kijken naar wat er nog meer gebeurde in die decembermaand in 1948. Daar ligt namelijk een belangrijke reden voor de misschien wel grootste splijtzwam van onze tijd: de haperende integratie en het groeiende gevoel van vervreemding bij zowel allochtone als autochtone Nederlanders.’

Lees verder bij NRC.

Advertentie