Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) is onder druk gezet door de politiek. Onderzoeken zouden jarenlang zijn beïnvloed om wenselijke resultaten te krijgen voor ministers en topambtenaren van het ministerie van Justitie & Veiligheid, zo blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

Ook met het toezicht op de onderzoeken wordt gerommeld: uit interne stukken en communicatie blijkt dat de wetenschappelijke begeleidingscommissies lang niet altijd zo objectief zijn als zou moeten.

De feiten kwamen aan het licht door een interne klacht van een WODC-onderzoekster en projectleider. Het zeven pagina’s tellende document bevat een opsomming van allerlei vormen van beïnvloeding. Dat gaat van het redigeren van teksten en herschrijven van conclusies tot directe beïnvloeding van ministeries en bemoeienis van directeuren van de WODC-afdeling Beleid.

‘Dit gaat alle perken te buiten,’ zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen tegen Nieuwsuur. ‘Dat er sturing plaatsvond, had ik wel gedacht, maar de openheid in mails waarin wordt aangegeven hoe wetenschappelijk onderzoek wordt gemanipuleerd, heeft mij zeer verbaasd.’

Extern onderzoek

De klacht van de onderzoekster dateert uit 2014, maar staat nog steeds. Volgens minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus is de klacht in de zomer van 2016 intern besproken. Naar aanleiding daarvan zou het protocol zijn aangescherpt. Grapperhaus wil nog een extern onderzoek laten uitvoeren naar de resultaten van die aanscherping.

Advertentie