Drie oud-topambtenaren van justitie twijfelen of de in Turkije geboren zakenman Baybasin een eerlijk proces heeft gekregen. Vandaag demonstreerden de voormalig gevangenisdirecteuren op het Plein in Den Haag voor directe vrijlating van de tot levenslang veroordeelde Baybasin in afwachting van een eerlijk proces.

In december 1995 werd Baybasin tijdens een bezoek aan Nederland gearresteerd. ‘Zonder internationaal opsporingsbevel en met een blanco strafblad,’ zeggen de drie oud-gevangenisdirecteuren. ‘De bewijslast berust voor 99 procent op telefoontaps waarvan meerdere malen is aangetoond dat die gemanipuleerd zijn.’ Volgens de drie is Baybasin onterecht tot levenslang veroordeeld op basis van een verzonnen tenlastelegging. Momenteel ligt het dossier voor herziening bij de Hoge Raad.

Restore Justice

De drie voormalig ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben de stichting Restore Justice opgericht. Een initiatief tot herstel van vertrouwen in de rechtsstaat, is het motto van de stichting. ‘Restore Justice eist dat de ontlastende wetenschappelijke onderzoeken serieus worden genomen,’ zeggen de oud-PI-directeuren. Daarom protesteerden de drie vandaag op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer.

Advertentie