Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kampt met fikse achterstanden. Er liggen in totaal nog zo’n vijfduizend strafzaken te wachten op de behandeling in hoger beroep. Dat meldt het regionale dagblad De Gelderlander.

Het gerechtshof behandelt sinds 2013, na een fusie van de hoven Arnhem en Leeuwarden, zaken uit onder andere Overijssel, Gelderland, Groningen, Flevoland en Drenthe. De fusie was destijds bedoeld om rechtszaken sneller af te handelen, maar dat doel werd niet bereikt.

Dit komt mede door late intrekkingen van het appel. Dit mag nu tot een dag voor de zitting, wat bij ruim tien procent (zo’n negenhonderd gevallen) van alle strafzaken gebeurt. De gerechtshoven Amsterdam, Den Haag, Den Bosch en Arnhem/Leeuwarden pleiten daarom voor een aanpassing van die termijn tot een maand voor de zitting. Zo is er nog genoeg tijd om een andere zaak in te plannen en kunnen zaken sneller worden afgehandeld.

Geen incident

Inmiddels heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hulp gekregen van het hof in Amsterdam. Daarnaast krijgt het hof in het najaar van 2018 een vierde zittingslocatie in Utrecht. Bezoekers kunnen nu terecht in Zwolle, Arnhem en Leeuwarden.

Behalve Arnhem kampt ook het hof in Den Bosch met achterstanden, zo bleek al eerder. Daarnaast waren er recent nog berichten over een te hoge werkdruk bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Voorzitter Frits Bakker van de Rechtspraak wijt de achterstanden aan een tekort van het aantal raadsheren, ontstaan door jarenlange bezuinigingen. Om het probleem het hoofd te bieden wordt volgens Bakker de werving van nieuwe rechters geïntensiveerd. Het blijkt echter lastig om buiten de Randstad voldoende kandidaten te vinden, stelde hij maandag in reactie op de Arnhemse achterstanden.

Advertentie