Rechters zijn er in allerlei soorten en maten met ieder hun eigen werkwijze. Ook het Europees Hof van Justitie hanteert niet altijd een eenduidige aanpak.

Door Sylvia Kuijsten

Reden voor Jasper Krommendijk, docent Europees Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en Marc Loth, hoogleraar Privaatrecht aan Tilburg University én oud‑raadsheer bij de Hoge Raad, om zich hierover te buigen.

Waarom stelt een nationale rechter eigenlijk prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU (HvJ)? Van wat voor antwoorden voorziet het HvJ deze vragen? En wat doet een verwijzende rechter met deze antwoorden? In drie delen worden deze vragen in Europese rechters in gesprek (Boomjuridisch, 2017) besproken. Een vlot boek met verhalende annotaties over de interactie tussen nationale en Europese rechters, over hun motieven en opvattingen. Geschikt voor iedere advocaat die meer achtergrondinformatie wil over de rechtsontwikkeling van zijn vakgebied.

Advertentie