De Amsterdamse raad van discipline heeft donderdag een advocaat van het tableau geschrapt. De man maakte met twee handlangers een kwart miljoen euro en een auto afhandig van een cliënt met psychische problemen.

De zaak begon in 2015 met de aanhouding van de cliënt op Schiphol. Er liep een aangifte tegen hem en hij had zich niet gehouden aan de voorwaarde van de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. De cliënt belandde daarop in een penitentiaire psychiatrische inrichting.

De advocaat wist vervolgens te regelen dat zijn cliënt voor drie maanden naar Zuid-Afrika mocht om aan zijn psychische problemen te werken. Vóór vertrek overhandigde de cliënt verschillende bankpassen inclusief pincodes en het wachtwoord van zijn huiscomputer aan de advocaat. In samenwerking met twee bekenden wist de advocaat ongeveer 250.000 euro van de rekeningen te halen. Daarbij maakten ze ook gebruik van valse handtekeningen. Bovendien verkocht hij de BMW i8 van zijn cliënt. Volgens de raad heeft de advocaat het vertrouwen van zijn cliënt ernstig beschaamd en misbruik gemaakt van diens kwetsbare positie. ‘Door dit alles heeft de advocaat de kernwaarde van (financiële) integriteit zeer ernstig geschonden.’ Een schrapping acht de raad daarom gepast.

De advocaat had zich in augustus overigens al laten uitschrijven.

Advertentie