Opvallende uitspraken van Teeven, een advocaat in leren toga en een minister die vlak voor hij op het bordes stond zelf advocaat was: de advocatuur kreeg veel nieuws te verstouwen in 2017. Dit waren dit jaar de meest gelezen berichten op advocatenblad.nl.

01. Peter R. de Vries begint advocatenkantoor

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is benoemd tot bestuurder en algemeen directeur van De Vries & Kasem Lawyers | Investigators, een nieuw advocatenkantoor in Amsterdam. Het kantoor richt zich onder meer op internetcriminaliteit.

02. Driemaal doctor in het recht

Het mag zonder twijfel een unicum heten: drielingzussen, alle drie hoogleraar in het recht. In gesprek met Elaine, Vanessa en Chantal over hun vak.

03. Regeerakkoord 2017: een overzicht voor de advocatuur

Na de langste formatie in de parlementaire geschiedenis presenteerde Rutte III op 10 oktober zijn regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. De belangrijkste plannen die raken aan de advocatuur op het gebied van veiligheid, berechting, straffen en maatregelen, personen- en familierecht, arbeidsrecht, ondernemingsrecht en mededingingsrecht en asiel- en migratierecht.

04. Partijen op gespannen voet met rechtsstaat

Bijna alle politieke partijen die momenteel in de Tweede Kamer zitten, hebben verkiezingsprogramma’s die op onderdelen in meer of mindere mate in strijd zijn met de beginselen van de rechtsstaat. Dat blijkt uit een analyse van de Commissie toetsing rechtsstatelijkheid, ingesteld op initiatief van de NOvA. Alleen de ChristenUnie houdt zich netjes aan de regels.

05. Vijf advocaten op kieslijst partij Plasman

Op de kandidatenlijst van Partij voor de Niet-Stemmers staan naast Plasman vier strafrechtadvocaten: Willem van Vliet, Nihad El Farougui, Maribel Schwab en Carolien Pentinga. De eerste drie zijn werkzaam bij Plasman Advocaten, Pentinga was in het verleden verbonden aan het kantoor.

06. Grapperhaus naar Justitie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kreeg in het nieuwe kabinet twee ministers. Een van hen is Allen & Overy-advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA).

07. Boek over geld en machtscultuur ‘LoLo’ en AKD

Een autobiografie over de machtscultuur binnen twee grote advocatenkantoren: hoewel de meeste (bedrijfs)namen zijn geanonimiseerd, is vóór publicatie al duidelijk dat De groenteboer uit Den Haag van Hubert-Jan van Boxel om Loyens & Loeff en AKD draait. Ook de ondertitel laat weinig aan het toeval over: ‘De littekens van een kwart eeuw juridische bovenwereld’.

08. Teeven: ‘Bij te weinig tijd wordt het niet veel, die verdediging’

Van alle landen in Europa stopt Nederland het snelst en het vaakst mensen in voorlopige hechtenis, ook steeds vaker ten onrechte. ‘Ik lig daar niet wakker van’, zegt Fred Teeven tegen De Groene Amsterdammer.

09. Beroep van advocaat gestegen op beroepsprestigeladder

Advocaten doen het goed op de beroepsprestigeladder. Het imago en de status van advocaten is gestegen van plek negen in 2006 naar de vijfde plaats in 2016. Ook in 1982 stond het beroep van advocaat op de negende plek.

10. Leermeester

Strafadvocaat Menno Buntsma trok afgelopen week de aandacht door in de Bredase rechtbank in een leren toga op zitting te verschijnen. Of de toga voldoet aan de kledingvoorschriften is niet helemaal duidelijk. De rechter maakte in ieder geval geen bezwaar.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie