De vier hoven gaan gezamenlijk een landelijke handelskamer instellen om werkvoorraden in handelszaken terug te brengen. Dat blijkt uit een vacature van de Rechtspraak.

Op Linkedin liet de Rechtspraak deze week weten op zoek te zijn naar stafjuristen voor een nieuwe, landelijke handelskamer. Hof Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en ‘s-Hertogenbosch stellen deze samen in.

Achterstanden

Doel van de landelijke handelskamer is ‘de werkvoorraden in handelszaken terug te brengen’, blijkt uit de tekst van de vacature. Hof Den Bosch kampt al een tijd met achterstanden in handelszaken. Ook Hof Amsterdam kwam in het nieuws door lange arresttermijnen. De tekst van de vacature maakt duidelijk dat de hoven de achterstanden nog niet hebben kunnen wegwerken. ‘Bij een aantal hoven is nu sprake van een te grote werkvoorraad,’ zegt een woordvoerder van het Hof Den Bosch. ‘Het streven is dat alle hoven bij de implementatie van KEI, naar verwachting in 2020/2021, weer een reguliere werkvoorraad te hebben.’

Den Bosch

Naast stafjuristen en raadsheren zullen ook oud-raadsheren en raadsheren-plaatsvervangers betrokken worden bij het schrijven van de arresten. De nieuwe kamer wordt ondergebracht bij Hof Den Bosch, maar zaken worden wel uitgesproken door het hof waar de zaak vandaan komt, laat de woordvoerder weten. Na tweeënhalf jaar is er een evaluatie. Op basis daarvan beslissen de besturen van de hoven of de landelijke handelskamer door zal gaan en zo ja, op welke locatie.

Laatst bijgewerkt 8 januari 2018

Advertentie