Tokio, 1946. Bert Röling, rechter en hoogleraar Indisch recht, neemt deel aan het Tokio Tribunaal. Het tribunaal is de Japanse tegenhanger van het Proces van Neurenberg. Röling, gespeeld door Marcel Hensema, verwacht een min of meer klassieke strafzaak, maar dat pakt anders uit.

Cultuurverschillen, juridische tegenstellingen en politieke belangen drijven een wig tussen de elf rechters. Waar vooraf was gerekend op een halfjaar, duurt het uiteindelijk ruim tweeënhalf jaar. Gedurende die periode verandert Röling meer dan eens van mening over wat de grondslag voor het proces dient te zijn.

Tokyo Trial kan met recht een internationale film worden genoemd, met acteurs van verschillende nationaliteiten. Dat maakt het bijzonder dat de Nederlander Röling centraal staat. Het script is dan ook gebaseerd op de biografie van de zoon van Bert Röling uit 2014.

Opdrachtgever voor de film, geregisseerd door Pieter Verhoeff, is onder andere de Japanse staatstelevisie. De filmmakers leggen een rechtstreeks verband tussen het naoorlogse proces in Japan en de oprichting van het ICC ruim een halve eeuw later in Den Haag.

Tokyo Trial werd in 2016 ook uitgebracht als vierdelige minitelevisieserie op Netflix. De bioscoopversie draait vanaf 11 januari in diverse filmhuizen.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie