Een steekpartij in Haarlem op 27 maart 1994 kostte de 28-jarige Daniel Manion het leven. De 34-jarige Leon Kok werd op 28 april 2001 doodgeschoten voor de ogen van zijn vriendin en twee kinderen. En de 37-jarige Mariëlle Markgraaff liet op 22 januari 2016 de hond uit in Helmond toen ze dodelijk werd geraakt door een massief voorwerp op haar hoofd. Zo maar een greep uit de 52 zaken op de ‘cold case’ kalender 2018.

Tipgeld
De kalender is verspreid in vijf Nederlandse gevangenissen. Daarbij komt deze in kantoren van de reclassering te hangen. De kalenders zijn ervoor bedoeld om (ex) gevangenen aan de praat te krijgen over onopgeloste misdrijven. Voor tips die leiden tot een oplossing in een zaak is een beloning uitgeloofd. De politie heeft hier in totaal 800.000 euro voor uitgetrokken.

De kalender werd vorig jaar voor het eerst uitgebracht. Over onopgeloste misdrijven kwamen er 800 tips bij de politie binnen, vijf keer zoveel als in 2016. Ook een televisieprogramma als Cold Case: Dader Gezocht leidt nog wel eens tot nieuwe inzichten in cold cases. Dinsdagavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de moord op de 70-jarige Amsterdamse Emerentia Hogema-Diepenbrock in 1992, beschreven in week 39 van de kalender.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie