Per 1 januari worden de conclusies in strafzaken gepubliceerd op de dag dat ze genomen worden. Bij civiele zaken gebeurt dat pas na het verstrijken van de Borgerstermijn. Dat is de periode van twee weken na het nemen van de conclusie dat advocaten er nog op kunnen reageren.

Publiek

Voorheen werden conclusies meestal pas openbaar met de uitspraak van de Hoge Raad. Hiermee wordt het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad aan groter publiek bekend dan alleen aan de partijen. ‘Daardoor kan ook kennis worden genomen van de inhoud van zaken die bij de Hoge Raad aanhangig zijn en waarover een uitspraak van de Hoge Raad kan worden verwacht,’ laat de Hoge Raad weten. In mediagevoelige zaken of zaken waarin belangrijke rechtsvragen aan de orde zijn, verschijnt ook een nieuwsbericht bij de conclusie.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie