De methode is bedoeld om het gedrag van deze wegmisbruikers te verbeteren, vertelt senior officier van justitie Roy Appels aan NOS. Zij veroorzaken volgens het OM vaak aanrijdingen en zwaardere verkeersongevallen. ‘Hoge geldboetes worden nog wel betaald, maar zodra we aan het rijbewijs gaan komen of een gevangenisstraf dreigt, schrikken we mensen wel af,’ zegt Appels.

Nieuwe aanpak

De politie Midden-Nederland houdt in de nieuwe aanpak de automobilist intensiever in de gaten. Zo kunnen de verkeersovertredingen gestapeld worden en gebundeld aan de rechter worden voorgelegd. ‘Als je zaken bij elkaar verzamelt en je ze in een keer voor de rechter brengt, kan je een hogere straf eisen,’ zegt Appels.

Onbevoegd

De eerste zitting naar aanleiding van deze werkwijzer was maandag bij de Rechtbank Utrecht. De verdachte was een twintigjarige man met vijf pagina’s aan verkeersovertredingen. Het ging daarbij onder meer over bumperkleven en 230 kilometer per uur rijden waar 100 het maximum was.

De politierechter kon echter geen uitspraak doen, omdat hij niet bevoegd is. De zaak is doorverwezen naar de kantonrechter. Wanneer die de zaak behandelt, is nog niet duidelijk.

Zwaarder straffen

De nieuwe aanpak in Midden-Nederland past in de plannen van het kabinet voor 2018 om verdachten zwaarder te straffen. Dronken rijden, doorrijden na een ongeval, rijden zonder rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag zou volgens het kabinet zwaarder bestraft moeten kunnen worden.

Het kabinet heeft meerdere wetsvoorstellen rond zwaarder straffen aangekondigd. Zo beoogt het kabinet meer situaties waarin roekeloos wordt gereden strafbaar te stellen. Ook wil het kabinet de rechter de mogelijkheid geven een verdachte die in één zaak voor meerdere misdrijven terecht staat zwaarder te straffen.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie