Dat deze bestuurskundige slechts zijn propedeuse rechten heeft, zal ik hem niet nadragen. Een dilettant op Justitie is uniek, maar er zijn niet-juristen met een goed ontwikkeld rechtsgevoel. En andersom. Toch vrees ik dat de frisse blik van deze VVD-minister een benepen en reactionair wereldbeeld maskeert. Levenslange gevangenisstraf blijft mogelijk, oordeelde de Hoge Raad.

‘Mooi!’ roept Sander in een tweet. In de cel tot de dood er op volgt, dat vindt hij mooi.  

Sommige politici laten op Twitter hun ware ik zien. In Washington zit hun losgeslagen voorbeeld.  

Sinds zijn aantreden als minister eind oktober twitterde Sander ­Dekker hoofdzakelijk het volgende:  

28 november. ‘Investering van 100 mln in vakmanschap gevangeniswezen. Zo geven we erkenning en waardering aan alle mannen en vrouwen die zich dagelijks inzetten voor een veiliger NL.’ 

20 december 2017: ‘Verbod Bandidos is goed nieuws. Dit soort clubs ondermijnen onze rechtsorde.’ 

28 december 2017: ‘Aan de bak, in de bak. Prachtig dagje ‘undercover’ met cipier Judith in de gevangenis van Dordrecht. Petje af voor de mannen en vrouwen die Nederland veilig houden.’ 

Deze vriendelijk ogende minister wil vooral een harde aanpak van criminelen. Voor een veilig Nederland. Er is een Fred Teeven 2.0. verantwoordelijk gemaakt voor rechtsbescherming. Kom bij hem dus niet zeuren om betaalbare rechtshulp. Er blijkt dringend 127 miljoen euro extra nodig om in Nederland goede gesubsidieerde rechtsbijstand te blijven bieden. Maar Sander weigert dat. Hij in­vesteert liever in gevangenissen. Rechtsbescherming is er voor de boze burger, niet voor boeven. Gelukkig is er nóg een minister: oud-confrère Ferdinand Grapperhaus, die een bevlogen boekje schreef getiteld Rafels aan de rechtsstaat. Maar wat blijkt? Grapperhaus gaat slechts over veiligheid. Is het hem al opgevallen dat Sander Dekker zich twitterend op zijn terrein beweegt? Het twee­koppige ministerie heet sinds kort Justitie en Veiligheid, maar het had misschien beter Veiligheid & Veiligheid kunnen heten.  

Sander-levenslange-gevangenisstraf-is-mooi-Dekker is verantwoordelijk voor de Raad voor de rechtspraak, de zittende magistratuur, het gehele rechtsbestel en de rechtsbijstand. En er zitten nu al rafels aan zijn rechtsgevoel.  Kom op Ferdinand, jij bent daar toch de baas?

Matthijs Kaaks

Profile page
Advertentie