Van Ooyen blijkt de vrouw achter de interne klacht uit 2014 over het functioneren van het WODC. Die klacht van de inmiddels gepensioneerde ambtenaar lekte eind vorig jaar uit en veroorzaakte veel commotie.

Momenteel wordt gewerkt aan een meldpunt voor zowel (oud-)medewerkers van het WODC en het ministerie als mensen van buiten. Van Ooyen vraagt zich af of daarvan gebruik zal worden gemaakt. ‘Mensen zijn bang om een melding te doen. Zelf heb ik mijn klacht in 2014 ook niet naar buiten durven brengen. Dat heeft iemand anders gedaan, in december 2017.’ Die angst werd naar eigen zeggen destijds gevoed door een dreigende mail van de directeur van het WODC en het feit dat ze intern van een onderzoek werd afgehaald.

Schoon schip

Van Ooyen vindt dat er meer waarborgen tegen intimidatie en beïnvloeding moeten worden ingebouwd. ‘Het instituut heeft een naam hoog te houden, er wordt goed onderzoek gedaan. Verwijder dus elke schijn van ongewenste beïnvloeding en maak schoon schip.’

Van de onderzoeken die momenteel worden verricht naar het WODC heeft Van Ooyen geen hoge verwachtingen. Die betreffen met name een analyse van de rapporten die het WODC heeft gepubliceerd. ‘Ook de interne communicatie en de conceptversies van rapporten zijn relevant. Misschien zou de commissie zelfs terug moeten gaan naar de oorspronkelijke data.’

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over een duidelijkere scheiding van het ministerie van Justitie & Veiligheid en het WODC.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie