De nieuwe wet moet voorkomen dat bepaalde gedetineerden na hun straf ineens op straat staan, zonder psychiatrische zorg. De rechter kan straks aansluitend aan een straf verplichte zorg opleggen, zodat de zorgverlening niet automatisch stopt als de straf eindigt.

Verder komen er meer mogelijkheden om tbs op te leggen. Elk jaar ontlopen volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid tientallen verdachten tbs met dwangverpleging omdat zij weigeren aan onderzoek mee te werken. De kans bestaat dat deze mensen onvoldoende behandeld zijn als zij weer terugkeren in de samenleving. Met behulp van bestaande medische gegevens uit de reguliere zorg kunnen rapporteurs toch iets zeggen over de psychische gesteldheid van weigerende verdachten. Zo kan de rechter, in die gevallen waarin dat nodig is, vaker de tbs-maatregel opleggen. De wet treedt op 1 januari 2019 in werking.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie