‘Feit is dat geen enkel bedrijf veilig is voor de dreiging van het dark web,’ vertelt Patrick Martin, cybersecurity analist bij RepKnight, aan The Times. ‘De advocatenkantoren die wij hebben geanalyseerd, deden eigenlijk vrijwel niets verkeerd wat cybersecurity betreft.’

Toch is een enkele werknemer die per ongeluk een phishing e-mail opent of privacygevoelige gegevens verstuurd naar de verkeerde persoon al voldoende om een inbreuk te kunnen plegen. ‘Dat is bijna niet te voorkomen,’ zegt Martin. Hackers kunnen dergelijke gegevens gemakkelijk gebruiken om toegang te krijgen tot andere privégegevens, zoals internetbankieren of de social mediaprofielen van werknemers.

Trage opsporing

Uit het onderzoek van RepKnight blijkt dat het gemiddeld 450 dagen duurt voordat Europese organisaties een inbreuk op hun internetbeveiliging signaleren. ‘Dat betekent dat cybercriminelen enorm veel tijd hebben om toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk, gevoelige gegevens te stelen en te vertrekken voordat de organisatie zich realiseert dat ze er zijn geweest,’ aldus Martin.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie