Aanleiding voor de demonstratie is een debat in de Tweede Kamer op 1 februari over de gefinancierde rechtsbijstand en het rapport van de commissie-Van der Meer. Deze commissie stelt dat er jaarlijks een investering van 127 miljoen euro extra nodig is.

Uitbuiting

‘Waarom ik er ben? Vanwege de uitbuiting van de advocatuur op dit vlak,’ zegt advocaat Rob van Coolwijk op LinkedIn. ‘Ik hoop dat het protest effect zal hebben, maar ik vrees het ergste.’ Zijn uitgebreide bericht ontving tientallen likes en reacties. Advocaat en mediator Amé Derks kan zelf niet aanwezig zijn, maar roept haar connecties op om wel te gaan. ‘Ik ben helaas verhinderd omdat ik die dag een cliënt ter zitting bij zal staan. Iemand die zonder gefinancierde rechtsbijstand nooit voor haar kinderen in rechte op had kunnen komen.’ Ook strafrechtadvocaat Paul Verweijen plaatst een bericht op LinkedIn. ‘Het is te hopen dat ons signaal wordt opgepakt en de Haagse politiek zal beseffen dat je beschaving afleest aan de manier waarop met de zwaksten wordt omgegaan.’

Ook op Twitter leeft het naderende protest. Naast de vele retweets van de oproep van de NOvA en berichten van onder andere specialisatieverenigingen JRAA, NVSA, NVJSA en Stichting De Jonge Balie Nederland worden ook korte persoonlijke verhalen gedeeld. ‘Morgen Kamerdebat & demonstratie voor gefinancierde #rechtsbijstand. Kom allen!’, tweet strafrechtadvocaat Patricia Scholtes. ‘Ik heb net bijna een week gewerkt voor circa 800 euro omzet. Daar moeten mijn kosten nog vanaf. #rechtsbijstand #bezuinigingen,’ tweet asielrechtadvocaat Aisha Akhiat. ‘Nog steeds, na bijna dertig jaar, verleen ik gesubsidieerde #rechtsbijstand. Ga ik door of stop ik? #dillemma,’ vraagt familierechtadvocaat Linda Duijverman zich af. En: ‘Verzamelen in toga op het plein. De rek is eruit!’ zegt strafrechtadvocaat Reinier Feiner.

Ondertussen staan bij de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) de protestborden al klaar:

Actie

Het Togaprotest vindt aanstaande donderdag om 12.30 uur plaats op de Hofplaats in Den Haag. Gevraagd wordt om in toga te komen. Beschikt u niet over een eigen toga? Dan kunt u bij Altoga – Toga Atelier Albayrak een gratis toga (inclusief bef) lenen.

Door Sylvia Kuijsten

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie