Het WJP onderzoekt jaarlijks hoe het op mondiaal niveau is gesteld met de rechtsstelsels. Voor de zogenaamde Rule of Law Index werden 113 landen onderzocht in acht categorieën, waaronder fundamentele mensenrechten, orde & veiligheid en de systemen van het civiele recht en strafrecht.

Binnen alle categorieën bleef Nederland stabiel ten opzichte van 2016 of was een minieme daling zichtbaar. Nederland stond binnen de categorieën wettelijke handhaving en civiel recht wereldwijd op de eerste plaats.

Afghanistan, Cambodja en Venezuela scoren overall gezien het slechtste. Met name het civiele rechtsysteem, corruptie en wettelijke handhaving vormen in deze landen een probleem.

Voor Nederland werkten onder andere Thomas Timmermans van Norton Rose Fulbright LLP en Gabriel Meijers van Meijers Canatan Advocaten als experts mee aan het onderzoek. De factsheet met resultaten voor Nederland is
hier te bekijken.

Onderstaande lijst laat de tien best scorende landen en tien minst presterende landen zien.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie