Van den Heuvel noemt Franken in publicaties in Metro en De Telegraaf op 22 en 23 februari 2017 ‘de postbode van penoze’. De voormalig advocaat van Willem Holleeder zou zich als boodschappenjongen hebben laten misbruiken. Hierdoor kreeg Holleeder de kans om geheime bedreigende boodschappen aan de buitenwereld door te geven. Justitie zou daardoor woest zijn op de advocaat.

Tijdens de zitting werden deze beweringen onvoldoende door TMG en Van den Heuvel onderbouwd. TMG moet als uitgever van De Telegraaf en Metro daarom een rectificatie plaatsen in beide kranten. De uitgever en journalist moeten daarnaast minstens tienduizend euro betalen aan Franken voor immateriële schade. Het bedrag aan materiële schadevergoeding wordt in een latere procedure vastgesteld.

Brieven

Door een vergissing op het kantoor van Franken waren destijds enkele brieven van een vriendin aan Holleeder tussen de stukken van de advocaat beland. Deze werden later aangetroffen in de cel van Holleeder. Franken meldde dit begin 2016 zelf aan de Amsterdamse orde.

Uit aanvullend onderzoek bleek dat er geen sprake was van het opzettelijk binnensmokkelen van de brieven. Ook zouden deze geen ‘codetaal’ bevatten. De resultaten kwamen echter pas na buiten na publicatie van de artikelen in de kranten.

Toch handelden TMG en Van den Heuvel volgens de rechtbank onrechtmatig. Van de Heuvel pleegde onvoldoende wederhoor. Er heeft enkel een telefoongesprek van twee minuten plaatsgevonden tussen de journalist en advocaat. Verder had Van den Heuvel volgens de rechtbank – mede met het oog op de ernst van de beschuldiging – onvoldoende bewijs om zijn bewering hard te maken.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie