In tenminste drie KEI-zaken was dat aan de orde, vertellen twee advocaten anoniem, omdat de mondelinge behandeling in hun dossiers nog plaats moet hebben. In die procedures werd partijen gevraagd om verhinderdata. Volgens de advocaten gaven zij die tijdig door. Omdat zowel de cliënten als de advocaten op vrijdag een parttime dag hebben, stond die dag standaard in het lijstje.

Toch werd de mondelinge behandeling in drie gevallen bij twee advocaten gepland op een vrijdagmiddag. Bovendien zijn de zittingen pas over een half jaar. Ook is weinig tijd ingeruimd, terwijl het om ingewikkelde procedures gaat. De advocaten benaderden de administratie vervolgens om te vragen naar de gang van zaken. ‘Met parttime dagen kunnen we geen rekening houden,’ kregen ze te horen. Ook vertelden rechtbankmedewerkers hen dat de betreffende rechter alleen op vrijdagmiddag KEI-zittingen doet.

‘Ik vind het echt niet kunnen dat ze alle dagen wegstrepen behalve de vrijdag,’ zegt een van de betrokken advocaten. ‘Zeker nu allebei de advocaten en een van de cliënten de vrijdag verhinderd zijn. De rechtbank walst zo over de belangen van de rechtzoekende heen.’

KEI-zittingen

De mondelinge behandeling in KEI-zaken kan in principe op alle werkdagen plaatshebben volgens Rechtbank Gelderland. ‘Maar zaken zijn nu toegewezen aan één rechter en er zijn rechters die op vaste dagen KEI-zittingen doen. Dan moet de administratie verhinderdata loslaten,’ laat een woordvoerder van de rechtbank weten. Volgens de woordvoerder is dat de praktische kant van KEI waar de rechtbank nu tegen aanloopt. ‘Ik heb geen pasklaar antwoord. We moeten hier samen met de advocatuur uit zien te komen.’

Een woordvoerder van de Raad van de Rechtspraak zegt dat dit niet anders is dan met papieren zittingen. ‘Als een advocaat veel verhinderdata opgeeft, kan het toch gebeuren dat een zitting op een van die dagen gepland wordt. Dat proberen we natuurlijk te vermijden, maar er moet wel een zitting komen.’

Hart van de procedure

In het nieuwe procesrecht is de mondelinge behandeling ‘het hart van de procedure’. De rechter kan volgens het KEI-procesreglement de mondelinge behandeling inplannen met of zonder inachtneming van verhinderdata die partijen opgeven. Bij dagbepaling aan de hand van verhinderdata moeten partijen die binnen twee weken opgeven.

Digitaal procederen zou dit jaar in het hele land verplicht worden, was ooit de planning. Maar nu lijkt KEI terug naar de tekentafel te moeten. Hoe kan dat? Lees de reconstructie ‘De kostbare KEI-machine hapert‘ in het Advocatenblad van 27 februari.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie