Aus dem Nichts

Katja’s leven stort in als haar man en zoon van zes omkomen bij een bomaanslag. Ze is vastbesloten gerechtigheid te vinden. Volgens haar advocaat is er een waterdicht bewijs tegen de twee belangrijkste verdachten. Toch slaagt de verdediging erin de zaak in het voordeel van de beklaagden te schikken. Katja voelt zich vernederd en vernietigd. Om opnieuw zin te geven aan haar leven, neemt ze het recht in eigen hand. Deze Duitse openingsfilm van het Movies that Matter Festival is zowel een rechtbankdrama als een wraakverhaal. De film won niet voor niets de Golden Globe 2018 voor beste buitenlandse film.

Los Perros

De 42-jarige Mariana maakt deel uit van de Chileense upper class die privileges als vanzelfsprekend ervaart. Ze slijt haar dagen met vruchtbaarheidsbehandelingen, het uitbaten van een kunstgalerij en met paardrijlessen. Mariana begint een affaire met haar twintig jaar oudere paardrijdinstructeur, een voormalig cavalerieofficier die de afgelopen jaren schendingen van mensenrechten heeft onderzocht. Door de raadselachtige leraar wordt Mariana geconfronteerd met de dictatuur. De film laat zien hoe moeilijk het is voor vrouwen om zich te handhaven binnen een systeem dat hen regelmatig in diskrediet brengt. Een boeiende film met een gecompliceerd personage in de hoofdrol.

Beauty and the Dogs

Tijdens een studentenfeest in Tunis ontmoet de 21-jarige Mariam de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam moet vechten voor haar rechten en waardigheid. Als ze wordt verkracht door meerdere politieagenten is Mariam vastberaden aangifte te doen tegen haar belagers. Hulpverleners en ambtenaren reageren echter laconiek en ze wordt door de autoriteiten nog verder vernederd en gekleineerd. Kan het recht zegevieren binnen zo’n corrupt systeem? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het leven van een jonge vrouw in het bureaucratische Tunesië waar vooral mannen het voor het zeggen hebben.

Armed to the teeth

Wanneer de twee studenten Jorge en Javier op een avond op het punt staan uit te gaan, worden ze doodgeschoten door militairen die achter leden van een drugskartel aan zitten. Familieleden gaan op zoek naar de waarheid en gerechtigheid, maar de militairen blijven elke verantwoordelijkheid ontkennen. Een ijzingwekkende en hartverscheurende documentaire over de moord op twee studenten door het Mexicaanse leger in 2010.

The Congo tribunal

De Congo-oorlog, ook wel de ‘Derde Wereldoorlog’ genoemd, woedt al meer dan twintig jaar en heeft al zes miljoen levens geëist. The Congo Tribunal onderzoekt de oorzaken van deze grote economische oorlog. De regisseur zet met behulp van echte betrokkenen, zoals slachtoffers, daders en getuigen, een uniek burgerlijk tribunaal neer in Oost-Congo. Het wordt duidelijk dat het land vastzit in een complex web van uitbuiting, corruptie en geweld, waaruit het moeilijk ontsnappen is. Een moedig project over een mondiale politieke kwestie.

The third murder

Tomoaki Shigemori is de advocaat van cliënt Misumi die schuldig wordt bevonden van moord op zijn voormalige baas. Misumi heeft de moord bekend en krijgt de doodstraf opgelegd, maar door bewijs in de zaak en wisselende en vage verklaringen van zijn cliënt wordt het voor Shigemori steeds raadselachtiger wat er nu echt is gebeurd. De advocaat gaat in deze filosofische en juridische thriller op zoek naar de waarheid. Een complex rechtszaaldrama dat ook kan worden gezien als een veroordeling van de doodstraf, een actueel thema in Japan.

So help me God

De dagelijkse bezigheden van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek in samenwerking met rechercheurs van de politie. So Help Me God registreert zonder interviews, commentaar of muziek wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. Gruwez neemt geen blad voor de mond en kan in haar contact met collega’s en verdachten opvallend politiek incorrect uit de hoek komen. Een pure, humoristische en ontwapenende inkijk in het Belgische rechtssysteem met een bijzondere verschijning in de hoofdrol.

Truth detectives

Over de hele wereld combineren mensen de nieuwste technologieën met de bevindingen van burgerjournalisten om straffeloosheid en onrecht tegen te gaan. Amateurvideo’s van ontploffende bommen of van mensen die worden mishandeld of doodgeschoten, worden bijna in realtime verspreid via sociale media. Digitale onderzoekers analyseren deze stortvloed aan beelden en ondersteunen ze met ander bewijsmateriaal en wetenschappelijke expertise. Deze criminologische onderzoeken hebben slechts één doel: degenen berechten die de mensenrechten schenden. Truth Detectives laat fascinerende verslagen van deze moderne onderzoeksteams zien uit Oekraïne, Colombia, Israël, Syrië en Mali.

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 23 tot en met 31 maart in het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Ga voor meer informatie en kaarten naar www.moviesthatmatter.nl/festival.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie