‘Klagen als cliënt loont’

‘Ik denk dat iedere advocaat hier weleens mee te maken krijgt. Vaak worden binnen ons kantoor bij nota’s al kleine werkzaamheden geschrapt als de declaratie te hoog lijkt. Dat maakt het lastig dan nóg meer te schrappen. Realiteit is dat dit desondanks wel gebeurt. In die zin loont klagen wel als cliënt. Ik neem in dergelijke gevallen altijd telefonisch contact op met de cliënt, vaak klaart dat al de lucht. Uiteindelijk wil je ook geen klacht aan je broek en gesteggel over de declaratie verspilt kostbare tijd waarvoor je geen cent in rekening kunt brengen. Op het moment dat het echt vervelend wordt, moeten er sommaties of dagvaardingen worden verstuurd.’

– Mark Broere (27 jaar), strafrechtadvocaat bij Haans Advocaten in Roosendaal

‘Vroeger nam ik zaken aan op goed vertrouwen’

‘Ik kom dit soort situaties vooral tegen bij ontruimingszaken in verband met een huurachterstand. Deze zaken neem ik bij betalende cliënten alleen aan indien er een voorschot is betaald. Ook dienen cliënten die in aanmerking komen voor een toevoeging eerst de eigen bijdrage volledig te betalen. Toen ik pas mijn eigen kantoor had, nam ik dit soort zaken nog weleens aan op goed vertrouwen. Achteraf kreeg ik daar niet voor betaald. Daar heb ik van geleerd. Ik laat mijn cliënten altijd een intakeformulier ondertekenen met daarop duidelijk mijn uurtarief en voorwaarden. Ik declareer daarnaast maandelijks, zodat ik er vrij vlot achter kom als cliënten niet willen betalen.’ 

– Malika Krabben-Tmim (31 jaar), advocaat verbintenissenrecht bij Grebbe Advocatuur in Rhenen

‘Snel koffie drinken en bespreken’

‘In dergelijke gevallen gaat het vrijwel altijd om cliënten die proberen geld te besparen (onwil) of eenvoudigweg niet veel geld hebben (onmacht). Er worden dan redenen gezocht door de cliënt om de rekening bespreekbaar te stellen. We gaan in zulke gevallen zo snel mogelijk met een kop koffie het gesprek aan. Blijven hangen in e-mails of brieven werkt niet. Meestal is dan gelukkig ook snel duidelijk dat het niet heeft geschort aan een gebrekkige dienstverlening, maar er wordt geprobeerd om ‘korting achteraf’ te verkrijgen. We proberen daarom van tevoren een duidelijk verwachtingspatroon te scheppen over de te maken kosten. Kortom: behandel je cliënten zoals je zelf behandeld zou willen worden.’

– Danny Snijders (42 jaar), vastgoedadvocaat bij Snijders advocaten in ’s-Hertogenbosch

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie