De afgelopen anderhalf jaar behandelde de spreekuurrechter 55 geschillen. Volgens Jaap de Vroome, projectleider en senior rechter bij de Rechtbank Groningen, verliep dat vlot. Tachtig procent van de geschillen eindigde in een schikking. Met name de snelheid van de afhandeling van zaken en het lage griffierecht bleken succesfactoren.

‘Bij deze proef was echter sprake van een gecontroleerde instroom van zaken,’ zegt De Vroome. De spreekuurrechter nam alleen zaken in behandeling na aanmelding door een rechtsbijstandsverzekeraar of het Juridisch Loket. ‘Het is dus de vraag of dat ook te realiseren is bij een niet-gecontroleerde instroom.’ Doorontwikkeling is volgens De Vroome daarom nodig. ‘Het is nu aan andere rechtbanken om het stokje over te nemen.’

Experiment

De proef met de spreekuurrechter ging in oktober 2016 van start, zeven ervaren rechters namen deel. Het doel: experimenteren met een toegankelijke, snelle en laagdrempelige vorm van procederen. Zo kwamen processtukken pas ter zitting op tafel en zijn de getroffen schikkingen bindend.

Een onderzoeksteam, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoekt nu eerst de ervaringen van de deelnemers. Begin maart maakte de Rechtbank Zeeland-West-Brabant al bekend wellicht interesse te hebben om de spreekuurrechter te introduceren.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie