Het bureau onderzocht dertig kantoren met een M&A-sectie die hoofdzakelijk buiten de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zijn gevestigd en minstens tien advocaten in dienst hebben. ‘Het is niet meer vanzelfsprekend dat een groot bedrijf in een stad in het oosten of zuiden van het land naar het grote advocatenkantoor om de hoek stapt. Die kijken ook naar topkantoren in de Randstad,’ zegt Robert van Beemen, partner bij Venturis, tegen Mr. ‘Ook niche- en boetiekkantoren zijn in trek door sterke expertise.’

De regionale kantoren hebben verder last van de opkomst van introductie van legal tech, waarin ze volgens het onderzoek te weinig zouden investeren. Ook de opkomst van juridische diensten van grote accountantskantoren maakt het binnenhalen van cliënten lastig. Volgens Van Beemen ligt de oplossing onder andere in het investeren in support op het gebied van IT, HRM en marketing.

Deals en rankings

Voor het onderzoek vergeleek het bureau de hoeveelheid gesloten M&A-deals en keek het of de deelnemende kantoren voorkomen op Europese ranglijsten. Lijstaanvoerder is Banning in Den Bosch met achttien M&A-deals in de periode 2014-2017, gevolgd door het Groningse Trip Advocaten (elf) en Eindhovense Boels Zanders (negen). Het Utrechtse Nysingh (met drie vestigingen buiten de grote steden) en Dirkzwager in Arnhem zijn daarnaast de enige regionale kantoren met een notering in Chambers Europe 2018, Banning staat op de lijst Legal500.

De gehele analyse is hier te bekijken.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie