Het plan was in eerste instantie om voor asiel een rechtstreekse koppeling met de Rechtspraak, het Aansluitpunt, te realiseren zoals er voor civiel al is. Die koppeling blijkt er nu voor bestuursrecht voorlopig niet te komen. ‘Het was wel de bedoeling om ook voor bestuursrecht een Aansluitpunt te bouwen,’ bevestigt een woordvoerder van de Rechtspraak. ‘Maar door de financiële tekorten hebben we de planning tegen het licht moeten houden. We hebben toen ervoor gekozen prioriteit te geven aan civiel.’

Halffabricaat

‘Wij blijven nu met een halffabricaat zitten,’ zegt Igna Oomen, secretaris van de Vereniging van Asieladvocaten- en Juristen Nederland (VAJN). Voorzitter Wil Eikelboom voegt toe: ‘We zijn wel blij met KEI; niemand wil terug naar stapels papieren dossiers op de fax. Maar het is nog steeds onnodig lastig werken, met eindeloze notificatiemails en inloggen met een apparaatje. Met het Aansluitpunt kunnen we het systeem gebruiken zoals het bedoeld is en zoals de IND en de rechtbank dat al kunnen. We willen dat het product wordt opgeleverd zoals dat ons is beloofd.’ De wederpartij van asieladvocaten in hun digitale procedures, de IND, heeft wel de beschikking over een rechtstreekse koppeling met de systemen van de Rechtspraak.

Softwareleveranciers als BaseNet hebben zo’n koppeling wel al voorbereid voor hun klanten en die is klaar voor gebruik. ‘Zij hebben de stekker voor ons gemaakt,’ zegt Oomen. ‘Maar nu kunnen we die nergens in steken. De Rechtspraak zou het stopcontact leveren.’ Veel asielrechtadvocaten zijn volgens Oomen speciaal overgestapt naar leveranciers die de koppeling zouden opleveren; vooralsnog voor niks dus.

De wens van de asieladvocaten is bekend bij de Rechtspraak. ‘In september weten we óf en wanneer we dit Aansluitpunt gaan realiseren,’ zegt de woordvoerder. ‘Het is nog niet zeker dat het er komt. We gaan er wel vanuit, maar er is nog geen besluit genomen.’

KEI-asiel

Sinds 12 juni 2017 wordt in alle asiel- en bewaringszaken verplicht digitaal geprocedeerd. Ook in handelszaken met verplichte procesvertegenwoordiging bij de Rechtbank Midden-Nederland en Gelderland is de digitale procedure verplicht. De planning van de uitrol in andere rechtsgebieden is nog niet bekend.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie