Proactieve persberichten van het Openbaar Ministerie (OM) roepen volgens Jakoline Winkels van Stibbe vragen op: waarom bevatten deze berichten zo veel informatie? Waarom worden er na een inval en/of een aanhouding al persberichten gepubliceerd? Wat is het doel daarvan?

‘Veelgehoorde argumenten van de zijde van het Openbaar Ministerie om proactief naar buiten te treden, zijn dat het openbaar ministerie aan het publiek verantwoording af wil leggen en het publiek wil informeren over strafrechtelijke onderzoeken. Bij mij laten deze persberichten een andere indruk achter, namelijk dat met de publicatie vooral een eigen PR belang gediend. Dat komt zowel door het moment van publiceren, als door de inhoud en toonzetting van recente persberichten.’

Lees verder bij bijzonderstrafrecht.nl.

Advertentie