Door de Wiv krijgen Nederlandse inlichtingendiensten zoals de AIVD en MIVD extra bevoegdheden met betrekking tot het verzamelen van gegevens van telefoon-, e-mail-  en internetverkeer. Verschillende belangenorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA) en datacenter BIT, uitten zich eerder al kritisch over een aantal punten in de wet. Zo vonden ze onder andere de bewaartermijn van gegevens (drie jaar) te lang. Als deze punten niet uit de wet zouden verdwijnen, zou de stap naar de rechter worden gezet.

Het plan om een kort geding aan te spannen is er nog steeds, vertelt mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas dinsdag bij BNR. ‘Ik verwacht dat we op zeer korte termijn bij de rechter staan.’ Daarna hoopt de coalitie van belangenorganisaties met een bodemprocedure de hele wet alsnog ter discussie te stellen.

Toestemming

Vooralsnog is de Wiv dus gewoon van kracht. Voor het inzetten van bijzondere bevoegdheden gericht op advocaten is voortaan toestemming nodig van de Haagse rechtbank, meldt de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). De rechter oordeelt vooraf of de inzet van bevoegdheden, zoals het onderscheppen van internetverkeer, rechtmatig is.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie