Rechtenstudenten pleiten tijdens hun opleiding te weinig, merkt VU-docent pleitvaardigheden Hedwig van Rossum op bij NPO Radio 1. Ze is een van de initiatiefnemers van het project. ‘En als ze al oefenen, gebeurt dat niet in een authentieke setting, zoals in een rechtbank.’

Hierdoor ontstond het idee om een virtual reality-wereld te creëren, waarbij studenten een bril op krijgen en zich zo in de rechtbank wanen. In Amsterdam zijn ze officier van justitie of advocaat, in Groningen kunnen de studenten ook zelf voor rechter spelen. Van Rossum hoopt dat de virtuele rechtbank een stukje spanning en stress wegneemt als de studenten in het echt moeten pleiten.

Bij de virtuele rechtbank komen, net als bij de traditionele oefenrechtbanken, allerlei verschillende zaken aan bod. ‘Dat loopt uiteen van diefstal tot onrechtmatige daad,’ zegt Van Rossum. Ook moeten studenten elkaar voorzien van feedback. ‘Ze kijken tijdens een virtuele rechtszaak via een apart scherm met elkaar mee en voorzien de actieve studenten van opmerkingen en tips via een speciale app.’ De pleitsessies worden opgenomen, zodat de studenten zichzelf later nog kunnen bekijken.

Voordat de virtuele rechtbank daadwerkelijk van start gaat, moet er nog wel een en ander gebeuren: de ‘game’, zoals Van Rossum het ook wel noemt, is nog in ontwikkeling. Hierbij zullen ook de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en Rechtspraak worden betrokken. Het project ontving onlangs een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De pilot moet gaan lopen in februari 2019.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie