In eerste instantie wilden advocaten Sanne Striekwold en Petra Breurink met een Volkswagenbusje langs de deuren voor een spreekuur in de wijk. Dat kon uiteindelijk om privacyredenen niet doorgaan. ‘Iedereen ziet dan bij wie je aanklopt,’ vertelt Striekwold aan De Gelderlander. Daarom zijn er nu binnen verschillende gemeenten, waaronder Arnhem, Nijmegen en Doetinchem, contacten gelegd met buurthuizen om daar spreekuren te houden.

De twee advocaten merkten dat met name kwetsbare burgers, zoals mensen verstandelijke of psychische problemen, moeite hebben om een advocaat te benaderen. ‘Zeker voor deze groepen is het fijn als je hulp in de buurt kunt krijgen bij iemand die jouw taal spreekt en waar de teller niet direct gaat lopen,’ geven Striekwold en Breukink aan. De twee advocaten, beiden met een eigen kantoor (Striekwold in Lent, Breurink in Arnhem), behandelen al zo’n negentig procent van hun zaken op toevoeging.

Netwerk

Het eerste spreekuur vindt op 23 mei plaats in Doetinchem. Het duo hoopt door juridisch advies op locatie ook een netwerk op te bouwen van hulpverleners om hen van advies te voorzien. ‘We merken dat zij niet altijd weten wat ze met bepaalde problemen aanmoeten,’ zegt Breurink. ‘Vooral in crisissituaties moet snel worden gehandeld.’

Meer informatie is te vinden op rechtsbijstandoplocatie.nl.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie