Minister Dekker wil een hervorming van het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand, maar is niet van plan hier extra geld in te steken. Volgens de VSAN richt hij zich daarmee ten onrechte enkel op de lange termijn. ‘Hij vergeet iets te doen aan het acute probleem: het jarenlange achterstallige onderhoud van het stelsel,’ stelt de VSAN in een persbericht. ‘Het systeem stort in, steeds meer gepassioneerde advocaten stoppen met het verlenen van gefinancierde rechtsbijstand.’

Petitie

De vereniging, waarbij zo’n zeshonderd advocaten zijn aangesloten, doet nu een oproep om de rechtshulp te redden. Dinsdagmiddag wordt een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer met een duidelijke boodschap: ‘Over een paar jaar is het te laat om de schade te repareren.’

Op 1 februari jongstleden protesteerden enkele honderden advocaten al voor het gebouw van de Tweede Kamer voor extra geld voor de sociale advocatuur. De discussie loopt al jaren, maar kreeg vorig najaar een nieuwe dynamiek met het rapport van de commissie-Van der Meer.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie