In een per e-mail uitgevoerde enquête kreeg Franken 9 procent van de stemmen, ruim meer dan de nummers twee tot en met vijf: Gerard Spong (6,3 procent), Hans & Wim Anker (4,9 procent), Geert-Jan Knoops (4,2 procent) en Jeroen Soeteman (3,5 procent). Andere strafrechtadvocaten die vaak werden genoemd zijn Bénédicte Ficq, Tjalling van der Goot, Anno Huisman, Sander Janssen, Willem Jebbink, Thijs Kelder, Jacqueline Kuijper, Claudia Lammers, Hendrik Sytema, Marnix van der Werf en Inez Weski.

De ondervraagde strafrechtadvocaten omschrijven Franken als ‘rustig’, een man met ‘kennis van zaken’, een ‘goed pleiter’ en ‘met afstand de beste advocaat van Nederland’. Franken maakte onder meer naam door Lucia de Berk, in hoger beroep ten onrechte veroordeeld tot levenslang plus tbs voor een reeks moorden, in een herziening van het vonnis uit de gevangenis te krijgen. Volkert van der Graaf en Willem Holleeder zijn andere bekende oude cliënten van Franken.

Franken stelt in een reactie de benoeming een hele eer te vinden. ‘Het is een grote blijk van waardering, maar je moet het wel een beetje relativeren. Strafrechtadvocaten kennen elkaar, je komt elkaar tegen, maar laten we eerlijk zijn: het is heel moeilijk om het werk van een ander te beoordelen. Dé beste strafrechtadvocaat bestaat volgens mij ook niet. Er lopen heel veel goede advocaten rond die bij het grote publiek en media niet bekend zijn, maar die dag in dag uit op heel hoog niveau hun werk doen. Dat een advocaat veel op televisie komt, betekent niet dat hij of zij dan ook de beste advocaat is.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie