De balzaal van de Raad van State was dit jaar het decor van de halve finale. Acht start-ups mochten in twee minuten hun product presenteren. Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak Bart Jan van Ettekoven maakte als juryvoorzitter bekend dat start-ups Schadewacht, Contract Mill en LeReTo de meeste stemmen kregen van publiek en jury.

Schadewacht

Start-up Schadewacht werd geboren in Gronings aardbevingsgebied. Onder de pay-off ‘Bewijs nu voor later’ kunnen particulieren op een goedkope manier een akte van constatering laten opmaken door een deurwaarder. ‘In de wet staat niet dat ik daarbij aanwezig moet zijn,’ zegt oprichter en gerechtsdeurwaarder Alex Grobbee. Schadewacht laat gebruikers daarom volgens een vast stramien foto’s maken van het object (vaak onroerend goed) waar ze een nulmeting van willen hebben. Daarna volgt de akte via de Schadewacht-app. ‘We zien ook al veel vraag naar de spin-off: bewijsverzameling door deurwaarders,’ zegt Grobbee.

Contract Mill

Twee vrouwelijke bedrijfsjuristen uit Finland bouwden met Contract Mill een platform om juridische diensten digitaal te ondersteunen. Contract Mill biedt bijvoorbeeld een vragenlijst waarmee documenten op te stellen zijn. Advocaten kunnen dat zelf doen, of hun cliënt de antwoorden laten geven. Volgens oprichter Kasia Kromhof bevordert dat niet alleen interne efficiëntie, maar kunnen advocaten via het platform ook zelf producten verkopen. Contract Mill is volgens de oprichters makkelijker te implementeren dan andere contracttools. ‘Je moet het gevoel krijgen dat het eenvoudig en leuk is,’ zegt bedrijfsjurist Kromhof, ‘anders ga je het niet gebruiken.’

LeReTo

‘Juristen houden van woorden, maar niet perse als de wederpartij hen erin verdrinkt,’ zegt Jasmine Fassl van het Weense LeReTo. Fassl en co maakten een legal research tool, waarmee advocaten tijd kunnen besparen in het onderzoek dat ze moeten doen, ‘waar de cliënt toch niet voor wil betalen’. LeReTo doorzoekt bronnen in een stuk en toont dan integraal de aangehaalde wetgeving, jurisprudentie en literatuur. ‘Het is drag and drop, dan analyseer je het stuk en bewaar je het resultaat op je eigen systeem,’ zegt Fassl. De gebruiker kan ook alle bronnen in een bestand laten zetten. Met kunstmatige intelligentie werkt LeReTo nog niet. ‘Dat heeft als voordeel dat het nu al functioneert. We hoeven het systeem niet te trainen; de databases bestaan al.’

Finale Start-up Awards

Naast deze finalisten pitchten berichtendienst Skotty, jurisprudentie-visualisatie-tool Rechtsontwikkeling, blockchaincode-editor OLE van de Blockchain Kennis Stichting en modelleertool IAM4 zich tijdens de halve finale.

LeReTo, Schadewacht en Contract Mill mogen tijdens PLEIT op 5 juni hun oplossing presenteren, waarna het publiek en de vakjury de winnaar kiezen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie