LeReTo is een research tool waarmee advocaten tijd besparen in het onderzoek dat ze moeten doen. De tool doorzoekt bronnen in een stuk; de aangehaalde wetgeving, jurisprudentie en literatuur wordt integraal getoond. Al die verwijzingen kunnen ook in een bestand aangeleverd worden.

Saai werk

‘Stel je voor, je zit op kantoor, het is vrijdagmiddag en er komt een stuk van de tegenpartij in een procedure binnen: zeventig pagina’s met driehonderd verwijzingen naar wetgeving, jurisprudentie en literatuur. De cliënt wil natuurlijk meteen een samenvatting. Normaal gesproken stuur je dan een junior advocaat op de missie om al die verwijzingen boven water te krijgen. Dat is saai werk, dat LeReTo nu overneemt,’ zegt LeReTo-oprichter en advocaat Peter Melicharek.

‘We wilden bovendien software bouwen die intuïtief te gebruiken is,’ zegt Melicharek. ‘Elke tweejarige kan een iPad gebruiken. Zo makkelijk moest LeReTo ook zijn.’ Volgens Melicharek kunnen advocaten met deze tool zeker twee weken aan tijd per jaar besparen, gemiddeld zo’n zestig uur. Gebruikers betalen maandelijks ongeveer 59 euro per advocaat.

Praktisch

‘It is relevant,’ vatte jurylid Jeroen Zweers (Kennedy Van der Laan | Sync en het platform Dutch Legal Tech) het juryrapport samen bij de aankondiging van de winnaar. ‘De oplossing die LeReTo biedt is praktisch,’ voegt jurylid Jelle van Veenen (ook van Kennedy Van der Laan | Sync en Dutch Legal Tech) daaraan toe. ‘Iedereen zag voor zich hoe dit zou werken. Bovendien is er geen bedrijf dat deze diensten op deze manier aanbiedt. De oplossing komt echt uit de workflow van advocaten. Het is simpel, maar dat is juist de kracht van LeReTo.’

Toekomst

LeReTo is beschikbaar in Oostenrijk sinds medio 2016. In 2017 betrad LeReTo ook de Duitse markt. Nederland komt met deze prijs in zicht, beamen de oprichters. Dan moet er nog wel een partner gevonden worden om toegang tot de bronnen te krijgen.

Legal Tech Start-Up Awards

LeReTo is de derde winnaar van de Legal Tech Start-up Awards, na Clocktimizer in 2015 en SignRequest in 2016. Dit jaar nam de winnaar het in de finale op tegen het Finse Contract Mill en Schadewacht uit Groningen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie