Advocaat Jeroen Veldhuis kreeg bericht van de Rechtbank Amsterdam: hij moest in een kantonzaak over een incasso verhinderdata opgeven voor een periode van vijf maanden. Het maximum was twintig dagdelen. ‘En dat in de vakantieperiode!’ zegt Veldhuis.

De Amsterdamse advocaat neemt een dag in de week ouderschapsverlof op en heeft zo dus al veertig verhinderdagdelen in de opgegeven periode, nog los van zijn vakantie. ‘Ik vind het bizar. Er wordt nergens rekening mee gehouden, alleen met de eigen agenda.’

Snellere rechtspraak

De rechtbank liet via Twitter weten dit maximum te hebben ingesteld om tegemoet te komen aan de vraag om snellere rechtspraak. ‘Vanzelfsprekend wordt hiermee tijdens vakantieperiodes (in overleg) soepeler omgesprongen,’ schrijft de rechtbank in een tweet.

Volgens een woordvoerder van de Rechtbank Amsterdam gaat het om landelijk beleid bij Wwz-zaken, maar is het maximum ‘niet in beton gegoten’. ‘Het is uiteindelijk aan de rechter om hierop te beslissen en we streven naar een werkbare oplossing. Maar het aantal verhinderdata liep zo op dat we wel enige inperking moesten aanbrengen. We hebben deze beslissing genomen in het belang van iedereen, zeker ook van de betrokken partijen om tot een goede planning te komen.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie