De proef, waarbij bewindzaken binnen de gemeente Emmen via een videoverbinding in het gemeentehuis door betrokkenen bij te wonen zijn, ging in oktober 2016 van start. Het bleek een schot in de roos, schrijft de Rechtspraak.

‘Het gemeentehuis is voor de meeste mensen vertrouwder dan een rechtbank,’ licht projectleider Tineke de Wind van de rechtbank Noord-Nederland toe. ‘Daarnaast bespaart het reistijd en reiskosten. Ook bleek dat mensen het vaak minder eng vinden om via een beeldscherm contact met de rechter te hebben. De videorechter vergroot de toegang naar de rechter voor een kwetsbare groep mensen, daar doen we het voor.’

 

Structurele dienst

De proef zou in eerste instantie tot 1 juni duren, maar de betrokkenen en hun bewindvoerders blijken zo enthousiast dat de proef nu met een half jaar wordt verlengd. ‘De verwachting is dat we de videorechter na die verlenging als structurele dienst kunnen aanbieden. Hopelijk gaan meer gerechten gebruikmaken van deze dienst.’

De videorechter is een van de initiatieven waarmee de Rechtspraak het recht toegankelijker en effectiever wil maken.

Advertentie