In haar brief aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid zet de voorzitter van de American Bar Association (ABA) zich sterk af tegen de toenemende mate waarin migrantenkinderen bij hun ouders worden weggehaald bij de zuidelijke grens van de Verenigde Staten.

Alleen al tussen 6 en 19 mei van dit jaar zijn er volgens een recente verklaring van een afgevaardigde van de Amerikaanse grenswacht 638 ouders gescheiden van 658 kinderen, om vervolgens de ouders strafrechtelijk te vervolgen. In het verleden werden op incidentele basis al migrantenkinderen bij hun ouders weggehaald, schrijft Bass. Maar ze wijst erop dat het nooit is toegepast als standaard beleid om migratie te ontmoedigen.

Het optreden van de Amerikaanse grenswacht is volgens bestaand recht in strijd met de eerbiediging van het familie- en gezinsleven en een eerlijk proces, schrijft Bass. Bovendien is dit optreden volgens haar onmenselijk en uiteindelijk ineffectief.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie