De Graaf volgt Piet Hein Donner (CDA) op, die na zesenhalf jaar vicepresident te zijn geweest, in november met pensioen gaat.

Een tijdlang was het onduidelijk wie Donner op zou volgen. Ook oud-minister Jeroen Dijsselbloem gaf aan interesse te hebben in de functie. Donderdag werd echter al bekend dat hij de eindstreep niet had gehaald.

In een persbericht van vrijdag laat de Raad van State weten ‘uit te kijken naar een goede samenwerking’ met De Graaf. Als vicepresident heeft De Graaf de dagelijkse leiding over de Raad van State en wordt hij een belangrijke vertrouwenspersoon en adviseur van de koning. De Graaf was eerder burgemeester van Nijmegen en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en vicepremier in het kabinet-Balkenende II.

Momenteel is Thom de Graaf fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en voorzitter van de Raad van Advies van de Nederlandse orde van advocaten.

Advertentie