Het college van afgevaardigden van de NOvA kreeg woensdag een voorproefje voorgeschoteld van het nieuwe rechtsgebiedenregister Zoek een advocaat.  Consumenten kunnen vanaf volgend jaar in het nieuwe systeem op trefwoord of nabijheid zoeken naar een advocaat.

Tot dusver hanteerde de algemene raad van de NOvA de term specialist. Alleen advocaten die jaarlijks 10 PO-punten op een rechtsgebied verdienen, zouden zich specialist mogen noemen.

Woensdag bleek dat woord te zijn vervangen door ‘vakbekwaam’. Volgens AR-lid Bernard de Leest het gevolg van voortschrijdend inzicht. Het woord vakbekwaam geeft de onderkant aan van de benodigde kennis en kunde, terwijl voor de term specialist meer nodig is, aldus De Leest. Het benodigde aantal PO-punten per jaar blijft overigens gelijk.

Advocaten kunnen zich straks registeren met ten hoogste vier rechtsgebieden waarin ze zich vakbekwaam achten. De controle daarvan ligt bij de lokale dekens. In totaal zijn er 33 hoofdrechtsgebieden waaruit gekozen kan worden. De algemene  praktijk wordt geen afzonderlijk hoofdrechtsgebied. ‘De advocaat met een algemene praktijk houdt zich bezig met allerlei rechtsterreinen en is daarvan op hoofdlijnen op de hoogte’, luidt de stelregel.

Advertentie