Johan Rijlaarsdam (58) is sinds april vorig jaar lid van de algemene raad van de NOvA, met als portefeuilles financiën en communicatie. Volgens AR-lid Fibbe heeft de raad sinds die tijd ‘uitstekende en plezierige ervaringen met hem opgedaan’. De algemene raad is tot zijn voordracht gekomen na overleg met de agendacommissie van het college van afgevaardigden, aldus Fibbe.

Rijlaarsdam was van 2011 tot april 2017 managing partner van Houthoff in Rotterdam. Daar voert hij momenteel nog altijd een litigation en arbitration praktijk. Tussen 1994 en 1998 werkte hij bij Nautah Dutilh.

Rijlaarsdam treedt op 1 januari 2019 aan als nieuwe algemeen deken. Hij liet zich woensdag ondanks een vraag vanuit het CvA niet verleiden om zijn visie te geven op de diverse dossiers die spelen binnen de advocatuur. Volgens de nieuwe deken is hij dezelfde mening toegedaan als de algemene raad, dat een collegiaal bestuur vormt.

Rijlaarsdam zei zich te realiseren dat de algemeen deken als gezicht van de advocatuur een grote rol speelt in het debat met de politiek. ‘Ik heb met veel enthousiasme en energie meegewerkt aan de acties van de afgelopen tijd voor de financierde rechtsbijstand.’

Het CvA stemde overigens niet unaniem voor Rijlaarsdam. Van de 49 stemmen, bleken er één tegen en twee onthoudingen. Rijlaarsdam volgt Bart van Tongeren op, die sinds januari 2016 algemeen deken is.

Rechtsstaat

Tegen het Advocatenblad benadrukte Rijlaarsdam vorig jaar het maatschappelijk belang van de advocatuur. ‘Een goede rechtspleging is essentieel voor de samenleving. Daar hoort een goed functionerende en onafhankelijke advocatuur bij. Dat is waar de NOvA voor staat en dat is ook de reden dat ik in de AR ga.’

Rijlaarsdam zei vorig jaar te hopen dat het kabinet meer aandacht geeft aan rechtshulp en het individuele belang van de rechtzoekende. ‘We moeten in Nederland af van het idee dat de rechtsstaat er is voor juristen. Die is er voor ons allemaal.’

Advertentie