Reden voor Remieg Aerts om in Thorbecke wil het (Prometheus Amsterdam, 2018) uiteen te zetten hoe Johan Rudolph Thorbecke was als staatsman, professor en liberaal hervormer. Dat doet hij verhalend en met verve. Aerts, die historici beschrijft als ‘postume mensenrechtenadvocaten’, neemt zijn taak om recht te doen aan het verleden serieus. Hij voerde tafelgesprekken met achterkleinzoon Willem Thorbecke in het Zwiterse Alpenhotel en dook in de archieven voor onbekend gebleven ­stukken. 

Dat alles levert een intrigerend boekwerk op waarin duidelijk wordt in welke wereld Thorbecke zijn ideeën aan de man moest zien te brengen. De verhalen, opgedeeld in hoofdstukken zoals ‘De hervormer in de wachtkamer’ en ‘De gelukkige professor’, worden afgewisseld met mooie prenten, die Thorbecke letterlijk een gezicht geven. Een aanrader voor de leestafel, al is het voor de hangmat wellicht net te zware kost. Letterlijk, want het boek telt bijna negenhonderd pagina’s. 

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie