In Robot-is-me? (Paris, 2018) beschrijft ICT-jurist Roderic Winkelhorst het ontstaan en de opkomst van robotisering in de samenleving. Aparte hoofdstukken worden gewijd aan de schrijvende robot en kunstmatige intelligentie. Het meest interessant voor advocaten is hoofdstuk 7, waarin de robot wordt bezien vanuit juridisch perspectief. De nadruk ligt op gereguleerde AI, blockchaintechnologie en de identiteit en aansprakelijkheid van en voor robots. Het boek sluit af met een blik op de toekomst, waarbij Winkelhorst verwacht dat er in 2039 mondiaal zo’n drie miljard geregistreerde slimme robots zijn. Advocaten hoeven zich daarbij nog niet direct zorgen te maken over hun boterham, maar ze zullen wel met hun tijd mee moeten. 

Robot-is-me? is een informatief boek met een duidelijk overzicht van de ontwikkelingen in robotisering. Daarmee vormt het een duidelijk handboek voor degenen die zich nog amper in de materie hebben verdiept. Tegelijkertijd is het een werk dat waarschijnlijk snel door de actualiteit zal worden ingehaald en net te weinig nieuwigheden biedt voor de technisch beter onderlegde advocaat. 

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie