HiiL ontving meer dan vierhonderd inzendingen voor de wereldwijde juridische innovatiewedstrijd voor verbetering van de toegang tot het recht. De inzendingen werden getoetst op impact, duurzaamheid, schaalbaarheid, het unieke karakter en het team. Daarnaast benaderde HiiL externe mentors die de toepassingen beoordeelden op haalbaarheid, sociale impact en eventuele institutionele blokkades.

De Nederlandse inzendingen die hun product of dienst mogen pitchen tijdens het Impact Startup Fest op 2 oktober zijn:

  • Visual Contracts: Deze start-up introduceert legal design thinking aan advocaten. Via het platform zijn contracten te visualiseren. Zo beoogt initiatiefnemer Lieke Beelen het recht toegankelijker te maken.
  • JuridischeHulp Online (JHO): Het digitale platform van Ausma De Jong Advocaten is ook in de race. Particulieren en bedrijven kunnen op JHO juridische documenten opstellen, zoals verweerschriften in een strafprocedure bij de kantonrechter.
  • New Dutch Connections – Know Your Rights: New Dutch Connections – Know Your Rights helpt vluchtelingen te landen in Nederland. Niet alleen krijgen ze juridische informatie, maar de mentors in het programma helpen de vluchtelingen ook met integreren en persoonlijke doelen halen.
  • Online Schuldencoach: Oprichter Liselotte Maas helpt mensen met schulden weer controle over hun leven te krijgen. Een digitaal opgezet programma helpt hen langs alle stappen die ze moeten zetten naar een schone lei.
  • Lexilu: Informatie over de rechten en plichten van werknemers in het buitenland zijn verzameld binnen het platform Lexilu. De start-up gebruikt in de app en op de website visualisatie en gamificatie.
  • AcodeIT: De status van procedures of projecten bijhouden met een visuele tijdslijn? Dat kan via het online platform Linea (nu nog in beta) van AcodeIT. Het doel is cliënten zo meer bij de zaak te betrekken.

Innovating Justice Challenge

Sinds 2012 zoekt HiiL innovaties die bijdragen aan de toegang tot het recht. Veel ‘justice innovators’ zijn geïsoleerd en slagen daardoor niet, meent de organisatie. HiiL wil met de Innovating Justice Challenge deze start-ups de benodigde ondersteuning bieden. De finalisten strijden onder meer om startkapitaal. Behalve in Den Haag pitchen andere finalisten dit najaar hun innovatie in Johannesburg, Kiev, Lagos, Nairobi en Kampala.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie