Nieuw in deze tiende editie van de verkiezing is dat de nominatie ook is opengesteld voor senior medewerkers. Medewerkers die zich feitelijk met de begeleiding van de stagiair bezighouden in opdracht van ‘de echte patroon’ kunnen dus ook genomineerd worden.

De jury gaat, onder leiding van voorzitter Christ’l Dullaert, gesprekken met een selectie van de genomineerde patroons aan. Op deze manier is de uiteindelijke winnaar niet bij ‘popular vote’ gekozen, maar op basis van een geanonimiseerde inhoudelijke beoordeling door de jury. De prijs wordt tijdens het Jonge Balie congres op 1 november uitgereikt.

Een goede patroon

Volgens de organisatie beschikt een goede patroon over een groot aantal vaardigheden en competenties. ‘Naast uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatieve vaardigheden is het vermogen om adequaat feedback te geven onontbeerlijk.’

De patroon is daarnaast integer, stressbestendig en toont betrokkenheid bij de beroepsopleiding van de stagiair. Vanzelfsprekend heeft een goed patroon een eigen beeld over de inhoudelijke ontwikkeling van het vak en de ontwikkeling van de stagiair tot een goede advocaat, aldus de organisatie.

Boegbeeld

Vorig jaar werd Anke Feenstra, partner bij Hertoghs Advocaten uit Breda, uitgeroepen tot Patroon van het Jaar 2017. Twee van haar stagiairs nomineerden haar: voor hen is Feenstra een waar ‘boegbeeld en rolmodel’, aldus het juryrapport.

De Patroon van het Jaar is een initiatief van professor van de Universiteit van Amsterdam en raadsheer bij de Hoge Raad Edgar du Perron en Dullaert. De verkiezing werd in 2008 voor het eerst georganiseerd. Dit jaar tekenen Le Tableau en Dialogue voor de organisatie.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie