‘Teenslippers zijn not done’

‘Bij warm weer wordt er bij onze vestiging in Amsterdam in de tuin geluncht, maar er gelden geen andere werktijden. Ook is er geen speciaal beleid voor warme dagen, al vallen teenslippers in de categorie ‘not done’. Het blijft belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Bij warme dagen ga ik bij cliëntafspraken voor een luchtig jurkje, maar wel eentje dat niet te kort is en waarvan de schouders bedekt zijn. Verder gaan er een flesje water en deodorant mee in de tas. Ik zou een collega overigens niet aanspreken op een te onthullende outfit, tot op zekere hoogte moet eenieder dat voor zichzelf weten. Waarschijnlijk spreek ik iemand wel sneller aan als ik een leidinggevende positie zou hebben.’

Annemarie Broers (27), advocaat bij SliepenbeekVanCoolwijkVanGaalen in Amsterdam 

‘De advocaat stond in T-shirt en korte broek voor de rechter’

‘Bij afspraken met cliënten, zowel binnen als buiten kantoor, ga ik standaard in pak. Op warme dagen blijven stropdas en jasje echter thuis en ga ik in pantalon en overhemd naar afspraken. Uiteindelijk rekent de cliënt mij af op mijn werk, niet op of ik wel of niet een jasje draag. Wel blijft een nette schoen de standaard, sneakers zijn uit den boze. Dat je ook op warme dagen altijd voorbereid moet zijn, blijkt wel uit een verhaal dat ik ooit van een oud-kantoorgenoot hoorde. Een bekende van hem ging informeel gekleed naar de rechtbank, in de verwachting dat hij een toga zou dragen. Voor de rechter was dat vanwege het warme weer niet nodig, met als gevolg dat de advocaat in korte broek en T-shirt in de rechtszaal stond.’

Roy van Helvoirt (29), advocaat bij Boskamp & Willems Advocaten in Eindhoven

‘Je bent het visitekaartje van kantoor’

‘Bij warm weer hanteer ik gewoon de dresscode en zit de afspraak uit, dat hoort erbij. Of ik de cliënt al langer ken of niet, maakt daarbij geen verschil. Goed gekleed gaan wordt op kantoor belangrijk gevonden, je bent immers het visitekaartje. Ook in de zomer, als iedereen meer outgoing is. Advocaten kunnen binnen ons kantoor op warme dagen zelf hun werktijden bepalen. Als de agenda het toelaat, kan ik dus vroeg beginnen. Tijdens warme dagen gaan er ter verfrissing parfum, een flesje water en kleine toilettas met borstel en lippenstift mee in de tas. In de ruimtes waar we aan het werk zijn en geen cliënten komen, lopen zo nu en dan advocates blootsvoets. Sneakers zie ik in werkruimtes ook steeds vaker, al draag ik die niet.’

Sieta Autar-Matawlie (47), advocaat bij GMW advocaten in Den Haag

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie